吳彥祖做真正賽車手圓夢 經歷連續25小時賽事勇奪亞軍

與太太Lisa、女兒Raven搬回美國生活的吳彥祖,近年因為疫情關係,未有返回香港參與幕前工作,於是吳彥祖決定實踐多年的夢想,在美國學習做一個真正的賽車手。早前他在社交網站預告,將會挑戰名為「25 Hours Of Thunderhill」的賽事,需要連續25小時不眠不休進行比賽。

一場體力與技術的巨大考驗,最終吳彥祖和他的隊友獲得亞軍,但過程相當驚險,他說:「呢次比賽好難忘,係我第一次參加連續25小時嘅賽事,當比賽仲有二十四分鐘便完結,我架車已經承受唔到壞咗,但最終都攞到亞軍。」

吳彥祖的愛車與他經歷過多場大大小小的賽事,他更以「Christine」稱呼它,吳彥祖解釋:「因為有一次我賽車團隊嘅工程師Eric Brassell,幫架車放油嘅時候,突然自動啟動,仲輾過Eric個身,好在人冇事,但令我哋諗起一套改編自史提芬.京小說嘅電影《Christine》,故事講架車會自動著火去殺人,所以幫佢改咗呢個名,而家Christine唔可以再同我落場比賽,其實我係好難過。」

有得有失的一場賽事,但吳彥祖無悔所付出的一切。「呢場比賽可以用瘋狂嚟形容,雖然落場比賽嘅每個人都係競爭對手,但我反而認識到好多好強同好好嘅朋友,同時令我對賽車更加熱愛,遲啲我會喺《吳彥祖的速度之旅》(Journey to Speed),同大家再分享多啲今次比賽嘅經歷。」

 

吳彥祖和他的隊友力戰下獲得亞軍。
吳彥祖和他的隊友力戰下獲得亞軍。
吳彥祖和他的隊友力戰下獲得亞軍。
【#有禮送】下載 @ 流動新聞 📱手機APP!玩遊戲
💌送你《祟光》現金券
💌送你《鴻福堂》現金券
💌送你《百佳》現金券
🍺送你德國手工啤
👉👉一玩即知中咩獎!🤟