【拳王】黃子恒親身上陣撼黎耀祥 停機獲全場鼓掌

黃子恒於前晚無綫台慶劇《拳王》中與黎耀祥對戰,細心觀看該場賽事,除了發現胸膛操得相當結實的子恒體型弗到漏油外,其拳腳功夫亦相當有睇頭,尤其踢腿動作,不但有力,而且踢腳踢得相當高,足證其下了不少苦功。

黃子恒唔單止踢腿踢得高,而且凌空飛躍及進攻等動作亦做得入型入格,明顯下了不少苦功。

監製Andy坦言該場拳賽戲難度極高,故劇組除了已事先安排定替身給子恒外,負責動作指導的冼灝英師傅亦沒有為子恒設計太高難度動作。不過對自我要求頗高的子恒,認為既然要飾演拳王就要似模似樣,故除了堅持所有動作均親身上陣、拒用替身外,並即場要求冼師傅教授高難度動作,務求令拳賽拍出來更像真。結果子恒亦不負眾望成功完成所有拍攝,現場所有「見證」賽事的其他演員均大讚他打得出色,Andy透露子恒拍畢該場戲後翻看Playback時,更激動落淚。

黃子恒的眼神亦相當有火。

對此子恒回應指最感動是CUT機後現場所有人、包括演員和幕後均為他鼓掌:「其實好多動作我之前都未做過,到真係做到嗰吓其實好激動亦好感動;我成日諗如果我畀唔到難度高嘅動作出嚟,我會對唔住葉迎風呢個角色,我希望觀眾係真係會覺得,葉迎風係真係識打拳嘅。」子恒又感激飾演其對手的陳偉洪謂:「對手好緊要,如果大家有留意踢膝嗰吓其實相當近,佢為咗拍出嚟效果好,好肯『硬食』我啲招式,佢咁樣令我啲動作做得更加放心。」

黃子恒嘅胸肌操得好結實。

而近期被力讚好戲的譚俊彥,於一幕全程含羌淚訴說自己有多不甘心,短短一分鐘戲份已充份演繹出拳手的辛酸及對公義的堅持,難怪視帝呼聲甚高。子恒笑指該場戲最難忘部份是相當凍:「嗰日突然翻風、得11度左右,我當時嘅戲份係棉質嘅短衫同裋褲,一瞓落地超級索水同埋超級凍,好彩嗰日現場咁啱有風筒咋!但其實我幾鍾意呢啲場口,因為真係拍戲先做到。」

【#有禮送】下載 @ 流動新聞 📱手機APP!玩遊戲
💌送你《祟光》現金券
💌送你《鴻福堂》現金券
💌送你《百佳》現金券
🍺送你德國手工啤
👉👉一玩即知中咩獎!🤟