【全民造星IV】咖喱黃雅慧開設YouTube頻道:醫生要有使命感

(IG)

ViuTV真人騷《全民造星IV》中,現年27歲的咖喱黃雅慧辭去醫生身份,毅然參加比賽實現跳舞夢想!樣子甜美而且對眼識發光嘅咖喱雖然非常亮眼,但由於表現不出自信和決心,最後輸畀現代舞專家學6號 Hannah。有「最美醫生」之稱的咖喱(黃雅慧)日前她正式開設個人的YouTube頻道「我和咖哩有個約會」,發放了第一條片,大玩「你問我答」。

第一條問題被問到為什麼要參加《全民造星》,咖喱自爆原來是跟妹妹一齊報名,不過由於妹妹的IG沒有設定做公開帳號,所以沒有被選中,而咖喱就得到casting的機會,在妹妹的鼓勵下,去了面試,之後好好彩入圍,她說︰「我本身自己都鍾意唱歌跳舞嘅,不過之後就因為讀書,就冇咗個日日去跳舞嘅習慣啦,其實而家已經好多年冇跳過舞。」之後有人表示想做醫生,問她有什麼條件,咖喱覺得要有好的讀書成績外,亦要有一個善良、正直的心,「好多人覺得醫生入息穩定,或者覺得個收入應該都唔錯,但係如果你真係話想搵大錢,單純為咗搵錢係唔建議你做醫生,我覺得做醫生、醫護係要有少少嘅使命感,同埋一定要有嗰個心去想幫人。」

【#有禮送】下載 @ 流動新聞 📱手機APP!玩遊戲
💌送你《祟光》現金券
💌送你《鴻福堂》現金券
💌送你《百佳》現金券
🍺送你德國手工啤
👉👉一玩即知中咩獎!🤟