【換命真相】劇透注意!神秘人身份揭露 陳庭欣真實身份是?

內文含有劇透成份!
內文含有劇透成份!
內文含有劇透成份!

昨晚11月16日一集講到,譚俊彥(飾時光)發現原時空出賣的自己的叛徒是張頴康(飾Nic),但最終與他和解。原時空的蔣家旻(飾歐陽家純)則穿越到過去,彭懷安(飾史東)則甦醒了過來……

鄧佩儀(飾張旻)、劉佩玥(飾楊紫山)和蔣家旻開始調查到底是誰落毒。早前蔣家旻發現的可疑乾濕褸男子,被三人質問之下發現他竟然是陳庭欣(飾朱筱筱)的上司,而陳庭欣的真實身份是警察,為了調查林韋辰(飾康永仁)而接近他,但最後愛上了她更懷了孕。林韋辰受制於太太的控制,哄騙陳庭欣食了流產藥,陳庭欣終醒悟並想親手捉拿林韋辰,卻慘遭林韋辰下毒手殺害。

對於家純加入「穿越」行列,網民大感迷茫又過癮,紛紛留言:「愈嚟愈複雜」、「依家講未來,好正喎!」、「今集好精彩,做咗好多嘢」、「其實係咪全劇都係來自不同時空?」、「好緊張仲有邊個會穿越返嚟,對現在時空又有乜嘢影響。」更有人「伽利略」上身:「我覺得只有時光同家純穿越,因為當晚閃電。」

談到Nic黑化,不少網民留言早有先兆,並盛讚張頴康演技出眾:「都估到佢係衰仔嚟,冇理由做閒角」、「張頴康好戲呀,有層次!」「張頴康其實係幾好,TVB畀佢做男一啦!」由於Nic最終因時光的「調整」再由奸變回忠,網民再度陷入「Big Boss」是誰迷思,最高嫌疑人暫為康永仁(林韋辰飾)及史東。其實蔣家旻在《換命》的故事線亦一直備受關注,尤其母親蘇小小(韓馬利飾)對其的刻薄兼無情,就令網民看得咬牙切齒,「見一次鬧一次」;而家旻的演技亦同樣獲好評:「蔣家旻醒番呢段戲做得唔錯,好似好簡單,但佢啲微表情,眼神都好入戲。」

【#有禮送】下載 @ 流動新聞 📱手機APP!玩遊戲
💌送你《祟光》現金券
💌送你《鴻福堂》現金券
💌送你《百佳》現金券
🍺送你德國手工啤
👉👉一玩即知中咩獎!🤟