張天賦自爆有摸黑沖涼怪癖 林欣彤鍾情靜音「無聲」生活

香港最大OTT平台之一的「黃Viu煲劇平台」推出《同煲同BLOW》,第四集邀請到兩位選秀出身的林欣彤(Mag)及張天賦(MC)擔任嘉賓,暢談各個大熱的韓國綜藝節目,並以「過來人」身份分享當年參加選秀節目的心路歷程,主持人麻利更發挖了不少他們星光背後的小怪癖!

「黃viu」其中一部已上架的綜藝節目《我獨自生活》展現多位韓國藝人的生活實況,剛好Mag與 MC也早已搬離家裡自住,名副其實是「我獨自生活」!Mag表示:「我好鍾意透過節目睇吓韓國明星嘅屋企,有啲屋真係超靚,同埋有啲Artist一瞓醒就已經好靚仔靚女,仲記得其中有個明星一起身就曬太陽,要即刻戴副太陽眼鏡。」

至於MC透露因為家庭因素,早在16歲時已搬出來住,更自爆有獨居「怪癖」:「我其實做好多嘢都鍾意熄燈做,沖涼、食嘢都會熄燈,我好享受喺漆黑嘅環境中生活,感覺會自在啲,而且空間感都會大啲。」MC鍾情於「無光」下生活,至於Mag則喜歡長期靜音的「無聲」生活,她說:「反而我鍾意成間屋都靜得好緊要,有時我媽咪嚟到都睇唔過眼,叫我開吓電視、播吓歌。」

提到綜藝節目,不得不提兩位唱得之人都是透過歌唱選秀節目而入行,Mag原來一直也有密切留意同類型節目,當中韓國《LOUD》的參賽者更令她相當震憾:「參賽者大多都係10幾歲已經好勁,真係大開眼戒,我喺到諗點解我細個唔係咁嘅?」提到她2010年參加《超級巨聲2》一炮而紅,她說:「其實當時唔係想靠呢個途徑入行,嗰時覺得做歌手嘅距離係極遠,只係有個朋友叫我參加就試吓玩啦。」

無心插柳柳成蔭的故事也適用於MC的入行經歷,憑《全民造星II》出道的他坦言:「我當時都係覺得出道做歌手呢件事係好遙遠,因為唔似見工咁有個正式途徑入行,當時心態純粹係玩吓,點知一步一步好好彩地入到行。」

張天賦自爆有摸黑沖涼怪癖,林欣彤鍾情靜音「無聲」生活。
張天賦自爆有摸黑沖涼怪癖,林欣彤鍾情靜音「無聲」生活。
張天賦自爆有摸黑沖涼怪癖,林欣彤鍾情靜音「無聲」生活。
【#有禮送】下載 @ 流動新聞 📱手機APP!玩遊戲
💌送你《祟光》現金券
💌送你《鴻福堂》現金券
💌送你《百佳》現金券
🍺送你德國手工啤
👉👉一玩即知中咩獎!🤟