【青年心城之撐起青春】處男喊戲後勁不繼?林正峰感激黃子雄「出口術」幫拖

無綫新劇《青年心城之撐起青春》昨晚播出最後一集。大結局一開始已是阿峰(林正峰飾)與阿欣(游嘉欣飾)的鬧交戲,由於無論演員或是對白均十分到位,讓人看得肉緊。

劇情講述自卑心作祟的阿峰,痛苦地向阿欣道出Loser心聲,雖然頹廢但聽了讓人不無唏噓:「我做咩都要靠你,我係咪成世人都要做你寄生蟲?你存在無時無刻都提醒緊我係Loser。」之後阿欣激動的反擊亦可能說中很多人的心聲:「失敗唔可恥,最可恥係你不停搵藉口,你唔肯接受失敗,又唔肯反省邊度做得唔夠好,將唔可能改變嘅事實去合理化自己嘅失敗,呢個世界本來就唔公平架啦,個世界都冇欠任何人架!」

林正峰在大結局中為了演繹「自食其果」的阿峰,可謂吃盡苦頭!除了要在草地上痛苦爬行執花球、又要半裸跣出「吹氣水池」、兼硬食堅叔(黃子雄飾)巴掌。事緣因腰骨出現問題以致下半身暫時性癱瘓的阿峰,不但變得更頹,且喪喊放負,看到眼前女兒阿欣的愛人鬥志盡失,堅叔看不過眼,並大巴大巴務求摑醒「阿峰」:「唔想兩腳一伸,就畀啲力企番直!殘係狀態,廢係心態!」

【#有禮送】下載 @ 流動新聞 📱手機APP!玩遊戲
💌送你《祟光》現金券
💌送你《鴻福堂》現金券
💌送你《百佳》現金券
🍺送你德國手工啤
👉👉一玩即知中咩獎!🤟