【煮戰】士多啤梨太巨型被嘲似大排檔 名廚Ricky敗陣

(截圖)

由無綫電視主理的飲食比賽《煮戰》,昨晚(14日)播出的一集由名廚Ricky(張錦祥)對陣Anson,但結果卻吞下敗仗。名廚集Ricky 慢條斯理地煮「紀念日」晚餐,不過被嘉賓周汶錡形容為「分手餐」,又覺得Ricky輕敵,最終只得43分,成為敗仗原因。今集Ricky的對手Anson煮愛心餐,心型啫喱配帶子他他賣相最好,連幟哥(黃永幟)都讚:「唔係好捨得食,食落去好好食。」另外兩道菜蘆筍湯配蟹肉、炒龍蝦配香草薯蓉牛油汁都有極高評價。

至於Ricky落廚時覺得紀念最緊要輕鬆:「將廚房變遊樂場,煮得開心就贏咗。」比賽時間與評判一齊試酒,又有時間吹水,周汶錡取笑輕敵,結果於Ricky煮的海鹽朱古力士多啤梨因為太巨型太難放入口,被周汶錡形容分手餐,又指餸菜大件似大牌檔,賽後訪問中Ricky才反擊:「家姐自己本身啲lady,見到我呢啲法蘭西名菜又大牌檔布置咁樣,唔鍾意呢啲唔怪得佢。」

【#有禮送】下載 @ 流動新聞 📱手機APP!玩遊戲
💌送你《祟光》現金券
💌送你《鴻福堂》現金券
💌送你《百佳》現金券
🍺送你德國手工啤
👉👉一玩即知中咩獎!🤟