無綫《兒歌金曲SUMMERFEST》周六播映 朱凱婷孖女兒省鏡Look合唱《我係小忌廉》

(無綫圖片)

為了捉緊暑假的尾巴,喚起大人們經典回憶,無綫早前舉行了盛大綜藝騷《兒歌金曲SUMMERFEST》,節目將於9月4日(星期六)晚上8時30分播出。

為此製作組早前專誠舉行了「我最喜愛的兒歌」投票活動,得出結果後,再四出聯絡歌曲原唱者現身節目表演,亮點處處。是次大騷其中一個宗旨,是希望家長與小朋友安坐家中欣賞經典兒歌的同時,亦能因而增加互動,故其中一個環節邀請了朱凱婷(Heidi)及莫家淦分別帶同女兒林穎彤及兒子莫朗翹,獻唱《我係小忌廉》及《超人的主題曲》。

Heidi(左)話因為小忌廉係齊蔭,所以佢同囡囡就一齊度咗呢個髮型出嚟。(無綫圖片)

穿了「公主母女裝」的朱凱婷與囡囡默契十足,二人連環做出多個合拍度高的可愛表情及動作,贏盡焦點。事後問朱凱婷女兒是否很有表演天份時,她笑謂:「其實由囡囡細個開始,我哋就成日一齊喺屋企載歌載舞!其實都幾開心囡囡到咗呢個年紀,都仲好享受同媽咪一齊唱歌表演,所以我好珍惜大家一齊上台嘅Moment。囡囡今次係專登為咗陪我而學唱《小忌廉》,所以對我嚟講係好珍貴嘅回憶,好似將我細個鍾意嘅兒歌傳承咗畀佢咁。」Heidi又透露囡囡有參與是次髮型設計部分,二人專誠剪了齊蔭頭再加鬈曲髮馬尾配合襯番小忌廉。至於莫家淦囝囝雖然較怕醜,但在爸爸帶領下,仍能成功完成多個表演動作,精靈乖巧。

另外,在眾多Cosplay造型中,羅毓儀的春風DorReMi造型最為吸睛;毓儀雖已年屆25歲,但外表依然孩子味濃,配以青春無敵的造型、豐富表情以及甜美笑容,絕對為「逆齡」最佳示範。此外,《盛‧舞者》的龍珠+數碼暴龍+足球小將的Cosplay狂舞演出,既有睇頭亦有趣味,當中尤以袁鎮業的小志強造型最為過癮,皆因他的球鞋上黏實了一個玩具足球,無論點跳點揈都「唔會飛甩」,創意十足!

【#有禮送】下載 @ 流動新聞 📱手機APP!玩遊戲
💌送你《祟光》現金券
💌送你《鴻福堂》現金券
💌送你《百佳》現金券
🍺送你德國手工啤
👉👉一玩即知中咩獎!🤟