【後生仔傾吓偈】Patrick Sir 節目大爆靠補習改變生活:月賺6萬

(截圖)

在無綫電視內,人稱「Patrick Sir」的林溥工作量突然增多,除了成為無綫的王牌司儀之外,在家庭更榮升爸爸與家人大圍壹號雲頂嘅三千呎豪宅,一家四口不時喺私人花園high tea,生活舒適。不過,其實Patrick Sir都曾經講過自己出生貧困,小時間一家六口住200呎單位,眼見父母不時為錢而鬧交,令他決心想辦法賺錢,中三開始幫鄰居補習。

而喺最新一集《#後生仔傾吓偈》,Patrick Sir表示大學畢業後,由於未諗到想做咩工作,於是私人補習成為最大收入來源:「我本身一星期有接近50個私補,到儲夠一定人,我租咗間房仔做補習社,月入都……有5、6萬。件事同做生意一樣,你補10個學生,如果10個都好,會有口啤,佢介紹一個一有就有20個學生,嗰時啲人介紹得幾快。我都認自己係補得都ok。」

【#有禮送】下載 @ 流動新聞 📱手機APP!玩遊戲
💌送你《祟光》現金券
💌送你《鴻福堂》現金券
💌送你《百佳》現金券
🍺送你德國手工啤
👉👉一玩即知中咩獎!🤟