【聲夢傳奇】鍾柔美《狂野之城》影片破75點擊 泳兒感動落淚

(截圖)

在無綫歌唱比賽《聲夢傳奇》中,有「翻版鍾嘉欣」之稱現年14歲的鍾柔美(Yumi),日前憑跳唱郭富城《狂野之城》片段於網上爆出人氣,youtube短短三日已突破七十五萬點擊率,更成為熱爆影片第一位。片段中,亦見到身為Yumi導師的泳兒(Vincy)哭成淚人,喊到妝都溶埋,原來是因為Vincy很想為Yumi大平反:「喊得咁犀利,係因為啲人成日淨係覺得Yumi跳舞叻,但對佢唱歌爭有啲質疑,我好想幫佢平反,唔係淨係可以跳,唱歌都可以。所以今次我特別着重教佢唱歌演繹同眼神。」

向來擅長跳舞的Yumi在舞蹈上沒有遇上太大難題,不過唱歌方面,確實要下點苦功。比賽前,Vincy特意買蛋糕到排舞室探班打氣,Vincy表示雖然自己不擅長跳舞,但希望分享一些經驗予Yumi,「我自己跳舞唔係太叻,不過如果要唱快歌時,其實可以透過跳唱時嘅肢體去幫助唱歌,咁樣可以唱得穩啲同埋人歌合一!」

【#有禮送】下載 @ 流動新聞 📱手機APP!玩遊戲
💌送你《祟光》現金券
💌送你《鴻福堂》現金券
💌送你《百佳》現金券
🍺送你德國手工啤
👉👉一玩即知中咩獎!🤟