【拆彈專家2】夥劉青雲拍戲默契依舊 劉德華:同姓三分親

劉德華(華仔)與劉青雲合拍新片,默契依舊。華仔更笑言可能是因為同姓三分親的關係。

劉德華(左)笑言同青雲同姓三分親。

劉德華與劉青雲兩位影帝相隔十八年再合作新《拆彈專家2》,二人一起接受香港開電視主播植詠珊訪問,透露依然默契十足,華仔笑說:「可能是同姓三分親嘅原因,大家合作時好似有連繫咁。

劉德華(左)與劉青雲(右)接受香港開電視訪問。
談及該片有不少爆破鏡頭,兩人都大讚劇組安全至上,試了多次才會上陣。青雲說:「以前真係好多時未試清楚就拍咗先算,現在就會試得好清楚,可以爆一次畀你睇,呢點好重要,拍之前你大槪知道係點,我記得之前拍救火場面,係用真火去燒,先點着明火,跟住用石油氣去谷啲火出來,我哋係完全無用電腦效果,真係好難忘。」
二人片中有一場被吊到八層樓的高空拍攝車內鏡頭,華仔說:「我梗係驚啦,我都係人來嘅,都有畏高嘅。除咗拍戲之外,我係唔會參與任何危險活動嘅。」青雲亦同意作為演員,更指這個心態很正常。

劉德華話自己有畏高。

講到二人都曾合作過搞笑賀歲片,亦成為新春必備的節目,華仔和青雲亦希望再拍喜劇,希望可以是傳達一些訊息,有內涵的喜劇。

【#有禮送】下載 @ 流動新聞 📱手機APP!玩遊戲
💌送你《祟光》現金券
💌送你《鴻福堂》現金券
💌送你《百佳》現金券
🍺送你德國手工啤
👉👉一玩即知中咩獎!🤟