【AWAKEN】馮允謙新專輯今日推出!直言寫新歌當聖誕禮物

(官圖)

現年32歲的歌手馮允謙(Jay)憑參賽無綫選秀節目《超級巨聲3》而獲得人氣,2020年即將結束,在年尾馮允謙再為大家帶驚喜,而今日推出個人第二張專輯《AWAKEN》。由於《開始倒數》、《地球來的人》等MV都以太空未來世界作為背景,因此唱片封套都加入不少未來元素。Jay說:「今次唱片入面,《開始倒數》同《地球來的人》都玩好多特技,係我以前係未試過,連帶音樂上我都作出好多新嘗試,所以唱片名《AWAKEN》『覺醒』形容得好貼切。」

疫情下製作新碟的確不容易,Jay坦言要學會感恩,又指將專輯內一首新歌送給家人:「今年全世界都好多嘢發生,要好感恩我哋手上擁有嘅嘢,例如生命同屋企人呀,其中一隻歌《小康》我係寫畀屋企人嘅,就好似係一份聖誕禮物咁送畀佢哋,希望佢哋都感覺到我嘅愛。因為疫情,所以今年大家都面對好多轉變,我希望大家有乜想做就快啲去做,要馬上行動唔可以等。」

【#有禮送】下載 @ 流動新聞 📱手機APP!玩遊戲
💌送你《祟光》現金券
💌送你《鴻福堂》現金券
💌送你《百佳》現金券
🍺送你德國手工啤
👉👉一玩即知中咩獎!🤟