馮允謙憑歌奇意 籲珍惜眼前事

唱作歌手馮允謙(Jay Fung)早前為新專輯拍攝封套,他坦言大家今次有不少新嘗試,又憑歌寄意,呼籲大家珍惜眼前事物。

馮允謙拍攝新專輯封套。

馮允謙明日推出的新專輯《AWAKEN》(覺醒) 內,多首歌的MV都以太空未來世界為背景,新唱片封套拍攝亦加入不少未來元素,他說:「今次唱片入面,《開始倒數》同《地球來的人》都玩好多特技,係我以前未試過,連帶音樂上我都作出好多新嘗試,所以唱片名《AWAKEN》形容得好貼切,加上今年全世界都好多嘢發生,要好感恩我哋手上擁有嘅嘢,例如生命同屋企人。其中一隻歌《小康》我係寫畀屋企人嘅,就好似係一份聖誕禮物咁送畀佢哋,希望佢哋都感覺到我嘅愛。因為疫情,所以今年大家都面對好多轉變,我希望大家有乜想做就快啲去做,要馬上行動唔可以等。」

Jay Fung說這次拍攝唱片封套照片比拍攝MV時輕鬆得多,不需像拍MV時上山落山及和空氣演戲外,衣服造型亦回歸成熟穩重「官仔骨骨」。不過其中一個太空人造型卻為他帶來少許麻煩,他說:「因為要扮太空人,所以要將一個玻璃波咁樣嘅太空人帽戴喺頭上,但戴咗上頭之後無法固定,郁嚟郁去好攪笑。」結果還需工作人員在Jay Fung背後弄了一點「手腳」,太空人帽才不致向四邊亂撞。

馮允謙以太空人造型拍攝。

【#有禮送】下載 @ 流動新聞 📱手機APP!玩遊戲
💌送你《祟光》現金券
💌送你《鴻福堂》現金券
💌送你《百佳》現金券
🍺送你德國手工啤
👉👉一玩即知中咩獎!🤟